Als fietser betrokken bij een verkeersongeval? Wat zijn je rechten?

Het verkeersongeval

Op de fiets ben je op weg van je werk naar huis.  Je wordt aangereden terwijl je voorrang hebt en hebt aanzienlijke letselschade. Je wordt vier weken opgenomen in het ziekenhuis en moet maandenlang revalideren in een revalidatiecentrum. Er is sprake van blijvend letsel aan je been. Je kan je werk als magazijnmedewerker niet meer uitoefenen en hebt  blijvend hulp in en om het huis nodig omdat er flinke beperkingen zijn. Je hobby tafeltennis lukt niet meer. En dat allemaal vanwege het verkeersongeval.

Het zal je maar gebeuren. En dan…………

De aanleiding van dit artikel is het van de week geplaatste artikel waarin een fietser zwaargewond raakte na een verkeersongeval met een automobilist.

 

Aansprakelijkheid

Als fietser of voetganger wordt je extra beschermd door de wet omdat je een zwakke verkeersdeelnemer zijn. Dat is geregeld in artikel 185 van de Wegenverkeerswet en verder uitgewerkt in uitspraken van de rechter.

In de praktijk is het zo dat ( bijna ) altijd minimaal 50% van je schade vergoed wordt  ( hierop is een uitzondering: als er sprake is van overmacht voor de automobilist, dat is echter bijna nooit het geval ).

Als automobilist moet je er rekening mee houden dat andere fietsers en voetgangers niet altijd de verkeersregels naleven en er dus een ongeval kan plaatsvinden.

Vervolgens moet worden gekeken naar het gedrag van de fietser en de automobilist om te beoordelen of de auto voor meer dan 50% aansprakelijk is voor het verkeersongeval. Het voert te ver om hier nu uitgebreid op in te gaan omdat elke situatie weer anders is.

Stel dat de verzekeraar de aansprakelijkheid na het verkeersongeval voor 50% erkend dan kan er nog sprake zijn van een billijkheidscorrectie. In dit soort ongevallen wordt namelijk ook  gekeken naar:

1. de ernst en de verwijtbaarheid van de over en weer gemaakte fouten

2. andere omstandigheden, zoals de aard van het letsel

Als er bijvoorbeeld sprake is van ernstig letsel na het verkeersongeval zal de rechter de billijkheidscorrectie toepassen en de aanspralijkheid voor een hoger percentage vaststellen.

Ik realiseer me dat bovenstaande een moeilijk juridisch verhaal is over de erkenning van de aansprakelijkheid na een verkeersongeval tussen een fietser en een auto. Het kan in de praktijk ook zeer lastig zijn omdat elk ongeval weer anders is, getuigenverhalen niet altijd hetzelfde zijn of uit politieonderzoek bepaalde dingen  naar voren komen.

 

Tot slot

Wil je weten wat jouw rechten zijn na een verkeers- of bedrijfsongeval neem dan geheel vrijblijvend contact op met ZO letselschade & mediation op telefoonnummer: 06-52058573 of mail naar: info&zoletselschade.nl

 

 

Leave a Reply